top of page
BEELDTANKEN

Wat is dat?

Bij beeldtanken staat de kijker centraal. Hij of zij onderzoekt zijn eigen beelden. Dit doen we meestal in relatie met beeldende kunst. De vraag is niet zozeer :’ Wat vind je van kunst?’ De hamvraag (voor de vegetariërs: de linzenvraag of de kikkererwtenvraag) is: ‘Wat doet kunst met jou?’ 

 

Beeldtanken is een snelle manier van denken en voelen in grote gehelen, complex en genuanceerd. Bij het kijken naar een voorwerp of een situatie informatie vergaren (tanken, input) en verwerken (output).

Beeldtanken is het begrijpelijk maken voor jezelf van de beelden die je ziet (innerlijke en uiterlijke beelden). Het gaat dus niet zozeer om communicatie met de buitenwereld, maar wel met jezelf. Soms registreer je slechts wat er gaande is en doe je niets; soms kom je in actie, je onderneemt iets.

wat2_edited.jpg

Glas in lood. 16de eeuw. Wat is deze bevallige groteske van plan? collectie MAS, Antwerpen

VENI, VIDI, VICI

Toen men Caesar vroeg hoe hij keizer was geworden, antwoordde hij: Ik kwam, ik zag, ik overwon.

Er was eerst het aanwezig zijn (veni), en dan in het zien (vidi) lag de overwinning verscholen. Dat zien heeft te maken met bewustzijn. In dat zien waren alle opgebouwde deskundigheid van de generaal aanwezig en de ambitie van een krijgsheer die keizer wilde worden. Veni is dus het verleden, vidi is de toekomst en vici het heden, de gunstige omstandigheden, die Caesar aangreep waarin het verleden en de toekomst samenkomen.

wat1.jpg

Voorbereiding workshop beeldtanken: ‘wat doen rituelen?’

Beeldtanken maakt gebruik van een reeks methodieken om je kijk-en denkprocessen in kaart te brengen. Je denken wordt immers sterk beïnvloed door je waarnemingen. Welke beelden neem je aan voor waar? Welke normen hanteer je hierbij? Brengen gevoelens je in de war of bieden zij juist helderheid?

Beeldtanken en denken zijn voor mij  twee onlosmakelijke termen. Op een keer kreeg ik een opdracht in een kasteeltuin met een labyrint, om daar mijn weg te zoeken. Een ontdekking was het om in een ingewikkeld net van paden, een doorgang te vinden. Ik beleefde zo letterlijk hoe je kunt verdwalen in het labyrint van je eigen gedachten dat de fysieke aanwezigheid in een labyrint, werkelijk een uitweg betekende, niet in het minst doordat ik kon vertellen wat er door me heen ging.

Beeldtanken is echt energie opdoen als gevolg van de confrontatie met beelden.

Marie-Louise Janssen

Wat is beeldtanken?

Hoe kwam ik tot beeldtanken?

bottom of page